Huizenprijs in Zeeland vorig jaar gedaald

DEN HAAG - De huizenprijzen in Zeeland zijn vorig jaar gemiddeld met één procent gedaald vergeleken met 2013. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdg bekendgemaakt op basis van cijfers van het Kadaster.

Landelijk bekeken stegen de huizenprijzen juist met 0,9 procent ten opzichte van 2013.

Zeeland is niet de enige provincie waar de huizenprijzen vorig jaar daalden. Ook in Gelderland (-0,3), Drenthe (-0,2), Groningen (-0,8) en Friesland (-1,2) werden woningen minder waard. De grootste prijsstijging deed zich voor in Noord-Holland. Daar hadden kopers te maken met een prijsstijging van 2,7 procent.

Landelijk bekeken was 2014 een goed jaar voor de huizenprijzen. De prijsstijging is de eerste sinds 2008, toen de crisis toesloeg. Vorig jaar werden nagenoeg alle woningtypen duurder. Alleen vrijstaande woningen waren gemiddeld goedkoper dan in 2013.

Makelaarsvereniging NVM maakte eerder bekend dat de huizenprijs landelijk met 3,5 procent stegen tot gemiddeld 215.000 euro. Het verschil tussen de NVM-cijfers en het Kadaster is vooral dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans enkele maanden eerder in de koopakte.